Rabbits

    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

Szkoła Żywienia Alpak - baner

 [w budowie]

Zmiany w sekwencji DNA czyli kwasy deoksyrybonukleinowego, będącego nośnikiem informacji genetycznej moga prowadzić do powstanie róznych fenotypów. Znane są informacje o chorobach które powstają na skutek zmian w sekwencji DNA zarówno u ludzi np. mukowiscydoza, fenyloketonuria czy choćby podatność na zakażenie wirusem HIV. Również takie cechy jak wzrost, kolor oczu czy grupy krwi dziedziczymy po naszych rodzicach. 

Podobnie sytuacja wygląda u zwierząt - obecnie posiadamy informacje o wielu cecham zarówno pożądanych pod względem hodowlanym (lepsza mleczność u krów, większa plenność u owiec) jak i niepożądanych (np. choroby), które są spowodowane zmianami w sekwencji DNA.

Wykorzystanie tych informacji do poprawy cech użytkowych od początku było związane z postępem hodowlanym - najpierw w formie oceny "klasycznej" jak to ma miejsce u np. u krów (ocena wartości hodowlanej) czy świń (ocena wartości hodowlanej szacowanej metodą BLUP) pozwoliły wykorzystyjąc mierzalne cechy (np. ilość mleka u krów czy przyrosty dzienne u świń) na wypracowanie indeksu pozwalającego określić "potencjal" danego zwierzęcia.

Obecnie w dobie tzw. "ery genomowej" dostaliśmy do wykorzystania kolejne potężne narzędzie analityczne jakim jest sekwencja genomu danego zwierzęcia. Pozwoliło to poznać sekwencje genów wchodzących w szlaki metaboliczne (np. wzrost, wytwarzanie tkanki tłuszczowej, dojrzewanie płciowe) i podjąć próbę powiązania zmian w obrębie sekwencji genów z fenotypem zwierzęcia. Bardzo często cechy są dziedziczone wielogenowo czyli za np. wzrost będzie odpowiadać kilka lub kilkanaście genów, które będą kodować białka