Site 3

 [w budowie]

Zmiany w sekwencji DNA czyli kwasy deoksyrybonukleinowego, będącego nośnikiem informacji genetycznej moga prowadzić do powstanie róznych fenotypów. Znane są informacje o chorobach które powstają na skutek zmian w sekwencji DNA zarówno u ludzi np. mukowiscydoza, fenyloketonuria czy choćby podatność na zakażenie wirusem HIV. Również takie cechy jak wzrost, kolor oczu czy grupy krwi dziedziczymy po naszych rodzicach. 

Podobnie sytuacja wygląda u zwierząt - obecnie posiadamy informacje o wielu cecham zarówno pożądanych pod względem hodowlanym (lepsza mleczność u krów, większa plenność u owiec) jak i niepożądanych (np. choroby), które są spowodowane zmianami w sekwencji DNA.

Wykorzystanie tych informacji do poprawy cech użytkowych od początku było związane z postępem hodowlanym - najpierw w formie oceny "klasycznej" jak to ma miejsce u np. u krów (ocena wartości hodowlanej) czy świń (ocena wartości hodowlanej szacowanej metodą BLUP) pozwoliły wykorzystyjąc mierzalne cechy (np. ilość mleka u krów czy przyrosty dzienne u świń) na wypracowanie indeksu pozwalającego określić "potencjal" danego zwierzęcia.

Obecnie w dobie tzw. "ery genomowej" dostaliśmy do wykorzystania kolejne potężne narzędzie analityczne jakim jest sekwencja genomu danego zwierzęcia. Pozwoliło to poznać sekwencje genów wchodzących w szlaki metaboliczne (np. wzrost, wytwarzanie tkanki tłuszczowej, dojrzewanie płciowe) i podjąć próbę powiązania zmian w obrębie sekwencji genów z fenotypem zwierzęcia. Bardzo często cechy są dziedziczone wielogenowo czyli za np. wzrost będzie odpowiadać kilka lub kilkanaście genów, które będą kodować białka   

University of Agriculture in Krakow
University of Agriculture in Krakow
Faculty of Animal Sciences
Al. Mickiewicza 24/28
31-059
Kraków
12 662 40 66
12 633 33 07
whbz[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/whibz
© 2019 University of Agriculture in Krakow.
Design: IT UAK